Játékkönyvek a nagyvilágból

Élet a Fighting Fantasyn túl

The House on Sentinel Hill

szerző: Graham Plowman
eredeti megjelenés: 2022
terjedelem: 586 fejezetpont
műfaj: horror

sentinel.jpgFülszöveg

1926, Új-Anglia. Egy, a Miskatonic Könyvtár archívumában talált érdekes lelet nyomán eljutsz egy dombon álló régi házhoz, amely egy tíz évvel korábbi gyilkossági eset megoldását rejti.

Azonban vannak rejtélyek, amelyek régebbiek az időnél és a térnél, s az emberiség helye az univerzumban nem olyan biztos, mint amennyire hinni szeretnénk...

Sikerülni fog megfejtened a rejtélyt és közben épelméjűnek maradnod? Vagy pedig az Őrszem-dombon álló ház titka, és ami mögötte van, átlök az őrület határán?

A TE kezedben van a megoldás ebben a rémisztó lovecrafti kalandban!


A könyvről

Ha Lovecraftról van szó, akkor játékkönyves vonalon először talán a Choose Cthulhu-sorozat ugorhat be, amely eddig az író 14 történetét dolgozta fel 100 fejezetpontos, hangulatos interaktív regény formában. Nos, jelen könyvünk nem ebbe a sorozatba tartozik, hanem a Cthulhu Mythos Gamebook-sorozat első (és eddig egyetlen) darabja. Lássuk, mit tud!

A szerzőről annyit, hogy nem csak írással foglalkozik, hanem saját zenét is szerzett különböző Lovecraft-művekhez, ezek a honlapján elérhetőek (illetve YouTube-on a szerző neve alatt).


Szabályrendszer

A szabályok nem bonyolultak. Négy tulajdonságunk és három jártasságunk van. Előbbiek közé az Erő, az Ügyesség, az Egészség és a Higgadtság, utóbbiakhoz pedig az Észlelés, a Lopakodás és a Harc tartozik. (A két típus között semmilyen különbség nincs; utóbbiak nyilván tanult dolgokat jelentenek, de a szabályok ugyanúgy kezelik őket.) Egészségünk és Higgadtságunk 10-ről indul, míg a többi hat jellemző alapértéke 6, és összesen 6 pontot még szétoszthatunk közöttük úgy, hogy egyik se lépje túl a 8-at.

Jellemzőinket úgy tehetjük próbára, ha dobunk két kockával és hozzáadjuk a feladat nehézsége miatti módosítót (ez -2 és +3 között lehet, minél magasabb, annál nehezebb a próba). Ennek az összegnek kell kisebbnek vagy egyenlőnek lennie az adott jellemző aktuális értékénél.

Amennyiben Egészségünk vagy Higgadtságunk csökken, egy idő után módosítókat fogunk kapni a többi jellemzőnkre. Az Egészség esetében ezek mindig negatívak, a Higgadtságnál viszont kezdetben negatívak, viszont ha 4 alá csökken a tulajdonság, akkor bónuszokat kezdünk kapni, ahogy az őrülettől egyre mániákusabbak leszünk. Ez egy hangulatos megoldás, ami miatt néha megérheti kockázatot vállalni. 

Harc esetén két kockával dobunk, az eredményt hozzáadjuk a Harc jártasságunkhoz, majd ugyanígy járunk el ellenfelünknél is. Akinek magasabb az összértéke, az megsebezte a másikat, így alapesetben 1 Egészség-vesztést okoz.

Ahogy egyre jobban behatolunk a lepel mögé, Mítosz-pontokat foguk gyűjteni. Érdekesség, hogy ezek akkor is megmaradnak, ha elbuktuk a kalandot: a következő alkalommal erről az értékről fog indulni. Sikeres nyomozás esetén a Mítosz-pontok alapján kapjuk meg végső Értékelésünket.


Háttértörténet

1926-ban járunk, és egy Frank Winston nevű újságírót alakítunk, aki az Arkham Gazette-nek dolgozik. A Miskatonic könyvtárban kutatva egy tízéves cikkre lelünk, amely egy rejtélyes gyilkossági esetet ír le. Egy Durham közeli dombon álló házban egy négytagú család holttesteire bukkant a rendőrség - azaz csak három holttestre, mert az egyik 12 éves fiú eltűnt. Valami kiszívta a vérüket a testükből... Ugyanakkor egy zavart viselkedésű férfit is láttak a városban. Korábban, 1899-ben szintén egy teljes családot mészároltak le ugyanitt. Lehet, hogy kapcsolat van a gyilkosságok között? A Miskatonic Egyetem professzora, Peabody is ráállt az ügyre, amely azonban megoldatlan maradt.

Elhatározzuk, hogy utánanézünk a dolognak. Mivel Peabody professzort nem találjuk az egyetemen (ismeretlen helyre távozott, láthatólag felhagyva a nyomozással), autóba ülünk és Durham felé indulunk.


Játékmenet

Durhambe érkezve lehetőségünk van rá, hogy vizsgálódjunk a városban és kikérdezzük a lakosokat, mielőtt magához a házhoz mennénk. A könyv második felében a házban folytatjuk a nyomozást. Magát a rejtélyt természetesen nem leplezem le, hiszen az olvasó valószínűleg tudja, mire számíthat egy Lovecraft-történetben. Elég annyi, hogy számtalanszor meg fogunk halni, mire megoldjuk a rejtélyt.

A könyv szép illusztrációi jól illenek a történet hangulatához.


sent.png

Játékkönyvek a nagyvilágból

Leírások főleg angol nyelven megjelenő játékkönyvekről, sorozatokról.

Címkék

1980-as (36) 1990-es (14) 2010-es (36) 2020-as (25) Aaron Emmel (1) ACE Gamebooks (7) Adam Carter (3) Andrew Chapman (1) A Ghostly Time Travelling Game Book (3) A Road Less Traveled (4) Ben Dever (1) Blood Sword (6) C. Aaron Kreader (1) Car Wars (1) Creede & Sharleen Lambard (1) Cretan Chronicles (4) D. L. Lewis (3) dark fantasy (9) Dave Morris (21) David Honigmann (4) David Konkol (1) David Lowrie (5) David Sharrock (2) David Tant (5) David Velasco (1) David Walters (3) Demons Bane (3) DestinyQuest (5) Destinys Role (4) Eternal Champions (3) Fabled Lands (8) Falcon (7) fantasy (79) Fatemaster (1) Flint Dille (1) Gary Gygax (1) Golden Dragon (1) Graham Plowman (1) Herman S. Skull (3) hétköznapi (1) horror (7) J. H. Brennan (1) James A. Hirons (1) Jamie Thomson (28) Jeffrey Dean (4) Joe Dever (5) Joe Ward (1) John Butterfield (4) Jonathan Green (7) Jon Sutherland (1) Joseph Daniels (4) K. J. Shadmand (1) Literally Immersive Gamebooks (1) Lone Wolf (6) Mark Lain (4) Mark Smith (15) Martin Charbonneau (1) Martin Noutch (4) Michael J. Ward (5) Midnight Legion (1) mitológia (5) Oliver Johnson (7) paródia (5) Paul Gresty (2) Paul Vernon (1) Philip Parker (4) politikai (2) Portsrood Protectors (2) Real Life Gamebooks (1) Sagard the Barbarian (1) Sagas of the Demonspawn (1) Samuel Isaacson (7) sci-fi (26) Scott Haring (1) Shadow Thief (4) Simon Farrell (1) Simon Wiese (1) sorozat (28) steampunk (6) Steam Highwayman (4) Steve Jackson (1) Swen Harder (1) The Cluster of Echoes (5) The Entram Epic (4) The Legends of Skyfall (5) thriller (6) Tolkien Quest / Middle-Earth Quest (1) történelmi (1) Two-Fisted Fantasy (3) Victoria Hancox (5) Vincent Lazzari (1) Virtual Reality / Critical IF (5) VulcanVerse (1) W. G. Armintrout (1) Wayne F. Densley (1) Way of the Tiger (9) Woven Paths (2) Yve Newnham (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása