Játékkönyvek a nagyvilágból

Élet a Fighting Fantasyn túl

Neverland: Here Be Monsters! (ACE Gamebooks 3.)

szerző: Jonathan Green
eredeti megjelenés: 2019 (ACE Gamebooks sorozat)
terjedelem: 900 fejezetpont
műfaj: fantasy

neverl.jpg

Fülszöveg

1912. április 15-én, első útján a RMS Titanic egy jéghegynek ütközve elsüllyedt. Az utasok és a legénység 1503 tagja veszett oda. Azonban 706 személy életben maradt, köztük Wendy Darling és a kutyája, Nana is.

Wendy mentőcsónakja messzire sodródik a családjától, és egy rejtélyes sziget partjain veti partra a víz – egy helyen, amelyet nem érintett a múló idő, ahol rég kihaltnak hitt teremtmények élnek, meg egy elfeledett törzs és egy fiú, aki nem akar felnőni. Ám a hírhedt kalóz, James Hook kapitány és legénysége szintén felfedezte Seholszigetet, és maga a sziget is haragos…

A Seholsziget – Itt szörnyek vannak!-ban TE döntöd el, melyik utat választod, mely veszélyekkel szállsz szembe, és melyekkel küzdesz meg a sziget különös, ősvilági lényei közül. Játssz Wendy Darlinggal, a hajótörés túlélőjével, Pán Péterrel, az automata bosszúállóval, Tiger Lilyvel, a hősies vadásszal, vagy egyenesen James Hookkal, a mohó kalózkapitánnyal. Ám légy résen: akár sikerrel jársz küldetésedben, akár iszonyú véget érsz, az csakis a TE döntéseiden múlik majd.

Megleled a kiutat Seholszigetről?


Háttértörténet

Mindegyik karakternek más-más háttértörténete van, amely megmagyarázza, hogyan kerültek a szigetre és a mi a céljuk.


Szabályrendszer

A három standard főjellemzőn kívül van még 10 képesség, amelyek segítenek a kaland során. Ezek: Vadak ismerete, Föld ismerete, Repülés, Hieroglifák, Növények ismerete, Tenger ismerete, Akaraterő, A toll hatalmasabb, Nyomkövetés és Kívánj valamit. E képességeket háromszor használhatjuk a kaland során (kivéve a Repülést, amelyet tízszer).

Négy karakter közül választhatunk. Wendy művelt, udvarias kislány, a hajótörés túlélője. Pán Péter a feltaláló apjával került a szigetre, majd miután egy dinoszaurusz majdnem megölte, az apja fémből építette újjá a testét. Tiger Lily az accala törzs hercegnője, kiváló harcos és vadász. Hook kapitány, a Jolly Roger parancsnoka kifinomult úriember és kegyetlen gazfickó egy személyben. A választott karakterünk meghatározza a három főjellemzőnk kezdő értékét, valamint azt, hogy a 10 képesség közül melyekkel rendelkezünk, valamint hogy milyen tárgyakkal, fegyverekkel indulunk. (Van egy rejtett, ötödik karakter is, akinek kilétét itt nem akarom elspoilerezni.)

Mindegyik karakterhez tartozik egy szimbólum (pl. Wendyhez a süllyedő hajó). Ha egy fejezetpont fölött a karakterünk szimbóluma szerepel, akkor egy megadott számot hozzáadva vagy kivonva azonnal másik fejezetponton kell folytatnunk az olvasást. Így mindegyik karakternek lesznek saját szála a történetben.

Érdekesség, hogy három karakter egy-egy társsal indul, aki segíti őt a csatákban: Wendy a kutyájával, Nanával, Péter aprócska robottársával, Giling-Galanggal, Tiger Lily pedig kardfogú tigrisével, Agyarral. Hook kapitányt természetesen a legénysége kíséri, akiknek hangulatára figyelnie kell, ezt a Zendülés jellemző méri (0-ról indul).

A harci szabályok is módosulnak. Ha rendelkezünk íjjal vagy pisztollyal, közelharc előtt rálőhetünk egyszer az ellenfelünkre. Amennyiben Harc próbánk sikeres, 3 Kitartás pontot sebzünk rajta. Ha eltaláltuk, másodszor is lőhetünk, de többször nem. Persze a nyilaink / pisztolygolyóink száma korlátozott.

A dinoszauruszokkal és egyéb nagyméretű szörnyekkel csak Hátas segítségével tudunk megküzdeni (pl. Agyar egy Hátas is egyben). A Hátasnak van saját Harc és Kitartás értéke. Ilyenkor először a Hátas és a szörny Harc értékeit kell egybevetni. Ha a Hátasunk megsebezte a szörnyet, dobunk a saját Harc értékünkre is, s ha sikeres, mi is beviszünk egy találatot (mi 2 pontot, Hátasunk és a szörny 4-4 pontot sebez). Ha viszont a szörny sebesítette meg derék Hátasunkat, azért kell próbára tennünk utána a Harc értékünket, nehogy minket is eltaláljon (2 pont értékben).


Játékmenet

Ebben a könyvben tulajdonképpen 4 kalandot kapunk egyszerre. A többszereplős játékkönyveknek általában az a hátránya, hogy egy-egy karakter kalandja viszonylag rövid. A Neverland azonban 900 fejezetponttal dupla akkora, mint egy szokványos játékkönyv, így mind a négy karakter megkapja a maga történetét. Wendy és Péter kalandja összefügg, Lilyé és Hook kapitányé azonban külön szálon fut, noha természetesen vannak közös pontok, ahová mindegyik karakter eljut.

A könyv hangulatában az Elveszett világot és a King-kongot keveri Pán Péter meséjével, tehát ősvilági szörnyektől és óriási vadállatoktól kezdve bennszülött törzseken át kalózokig mindennel találkozhatunk.

 tiger_lilly_02_06_inked.jpg

Játékkönyvek a nagyvilágból

Leírások főleg angol nyelven megjelenő játékkönyvekről, sorozatokról.

Címkék

1980-as (36) 1990-es (14) 2010-es (36) 2020-as (25) Aaron Emmel (1) ACE Gamebooks (7) Adam Carter (3) Andrew Chapman (1) A Ghostly Time Travelling Game Book (3) A Road Less Traveled (4) Ben Dever (1) Blood Sword (6) C. Aaron Kreader (1) Car Wars (1) Creede & Sharleen Lambard (1) Cretan Chronicles (4) D. L. Lewis (3) dark fantasy (9) Dave Morris (21) David Honigmann (4) David Konkol (1) David Lowrie (5) David Sharrock (2) David Tant (5) David Velasco (1) David Walters (3) Demons Bane (3) DestinyQuest (5) Destinys Role (4) Eternal Champions (3) Fabled Lands (8) Falcon (7) fantasy (79) Fatemaster (1) Flint Dille (1) Gary Gygax (1) Golden Dragon (1) Graham Plowman (1) Herman S. Skull (3) hétköznapi (1) horror (7) J. H. Brennan (1) James A. Hirons (1) Jamie Thomson (28) Jeffrey Dean (4) Joe Dever (5) Joe Ward (1) John Butterfield (4) Jonathan Green (7) Jon Sutherland (1) Joseph Daniels (4) K. J. Shadmand (1) Literally Immersive Gamebooks (1) Lone Wolf (6) Mark Lain (4) Mark Smith (15) Martin Charbonneau (1) Martin Noutch (4) Michael J. Ward (5) Midnight Legion (1) mitológia (5) Oliver Johnson (7) paródia (5) Paul Gresty (2) Paul Vernon (1) Philip Parker (4) politikai (2) Portsrood Protectors (2) Real Life Gamebooks (1) Sagard the Barbarian (1) Sagas of the Demonspawn (1) Samuel Isaacson (7) sci-fi (26) Scott Haring (1) Shadow Thief (4) Simon Farrell (1) Simon Wiese (1) sorozat (28) steampunk (6) Steam Highwayman (4) Steve Jackson (1) Swen Harder (1) The Cluster of Echoes (5) The Entram Epic (4) The Legends of Skyfall (5) thriller (6) Tolkien Quest / Middle-Earth Quest (1) történelmi (1) Two-Fisted Fantasy (3) Victoria Hancox (5) Vincent Lazzari (1) Virtual Reality / Critical IF (5) VulcanVerse (1) W. G. Armintrout (1) Wayne F. Densley (1) Way of the Tiger (9) Woven Paths (2) Yve Newnham (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása