Játékkönyvek a nagyvilágból

Élet a Fighting Fantasyn túl

At the Court of King Minos (Cretan Chronicles 2.)

szerző: John Butterfield, David Honigmann és Philip Parker
eredeti megjelenés: 1985
terjedelem: 540 fejezetpont
műfaj: fantasy, mitológia

cretan2.jpg

Háttértörténet

Megérkezünk Kréta szigetére, ahol Hermész ismét megjelenik és figyelmeztet minket, hogy a szigeten ősibb erők uralkodnak, így az istenek segítségére ne számítsunk. Ezután az őrök a kikötőből a palotába vezetnek minket.


Játékmenet

Ez a könyv nem csak a sorozat átlagos színvonalából magasodik ki, de általában a játékkönyvek között is igen jónak számít - ami a sorozat többi darabjának ismeretében különös. Lehet, hogy az írók is összekapták magukat, mindenesetre a körülmények a kezükre játszottak. Itt nincs céltalan vándorlás, hiszen a cselekmény egy szűk helyen, Minósz király palotájában játszódik. Kénytelenek voltak jobban kidolgozni a karaktereket, hiszen sokat találkozunk velük. Istenek sincsenek, hogy a kiszólásaikkal megtörjék a hangulatot. Egyszóval ez a könyv jóval egységesebb, komorabb hangulatú, ahol az árnyas folyosókon árulás kísért, a palota alatti sötét járatokban pedig egy ősi rettenet lapul.

A szabályokban is történtek változások. Egyrészt kapunk egy Kitartás nevű főjellemzőt, amelynek értéke 30-ról indul. Ez egy minijátékhoz kell majd (ld. lent). Másrészt Hírszerzés pontokat is szerezhetünk, ezek jelképezik a krétaiakról szerzett hasznos információinkat, amelyeket Athénba visszatérve Becsület pontokra válthatunk majd.

Megérkezésünk után megismerkedhetünk a palota lakóival, akik egytől egyig érdekesen kidolgozott, saját motivációval bíró karakterek. Ennek megfelelően több a párbeszéd is a könyvben. A hatalmas Minósz király, részeges fia, Kremton, a titokzatos főpap, az arrogáns Ariadné, a barátságos, dekadens vagy éppen ellenséges udvaroncok között nem könnyű boldogulnunk, hiszen senkiben sem bízhatunk. Három napot kell eltöltenünk a palotában Démétér ünnepéig, ezalatt kell kiismernünk a palotabeli viszonyokat, túlélnünk a különös rítusokat és intrikákat, segédtárgyakat (pl. fonalgombolyag) szerezni a végső harchoz - és növelnünk a Kitartásunkat.

Az ünnepség során ugyanis meg kell küzdenünk Kremtonnal, Minósz fiával, mégpedig nem egy szokványos harc, hanem egy minijáték keretében. A pankráció során minden körben választanunk kell, hová ütünk vagy rúgunk (fej, törzs, lágyék), majd kockával dobnunk, hogy ellenfelünk azt a testrészét védi-e. Ha nem, akkor Kitartást veszít, ha igen, akkor nem sebződik és átveszi a kezdeményezést. Természetesen a fejet ért találat okozza a legnagyobb veszteséget, ám ennek védelmére van a legnagyobb esély. Ez a minijáték alapvetően nem lenne rossz, de a cselekmény szempontjából nem jó helyen van, hiszen több figyelmet kap és nem is könnyebb (Kremton Kitartása 50), mint magával a Minotaurusszal való küzdelmünk!

Ezután végre lejutunk a labirintusba, ahol meg kell találnunk a szörnyet. Még ezt is sikerült érdekesen megoldani, hiszen a falakon a görög mitológia eseményeit ábrázoló festmények vannak, és a Minotauruszhoz úgy tudunk eljutni, ha követjük Héraklész történetét. Ha minden jól megy, a szörny meghal, a labirintus összeomlik, mi pedig összefutunk Ariadnéval, aki a győzelmünk feletti örömében megkér, hogy vegyük feleségül. Így hát hajóra szállunk, immár hazafelé tartva.


cr-2minos.png

Játékkönyvek a nagyvilágból

Leírások főleg angol nyelven megjelenő játékkönyvekről, sorozatokról.

Címkék

1980-as (36) 1990-es (14) 2010-es (36) 2020-as (25) Aaron Emmel (1) ACE Gamebooks (7) Adam Carter (3) Andrew Chapman (1) A Ghostly Time Travelling Game Book (3) A Road Less Traveled (4) Ben Dever (1) Blood Sword (6) C. Aaron Kreader (1) Car Wars (1) Creede & Sharleen Lambard (1) Cretan Chronicles (4) D. L. Lewis (3) dark fantasy (9) Dave Morris (21) David Honigmann (4) David Konkol (1) David Lowrie (5) David Sharrock (2) David Tant (5) David Velasco (1) David Walters (3) Demons Bane (3) DestinyQuest (5) Destinys Role (4) Eternal Champions (3) Fabled Lands (8) Falcon (7) fantasy (79) Fatemaster (1) Flint Dille (1) Gary Gygax (1) Golden Dragon (1) Graham Plowman (1) Herman S. Skull (3) hétköznapi (1) horror (7) J. H. Brennan (1) James A. Hirons (1) Jamie Thomson (28) Jeffrey Dean (4) Joe Dever (5) Joe Ward (1) John Butterfield (4) Jonathan Green (7) Jon Sutherland (1) Joseph Daniels (4) K. J. Shadmand (1) Literally Immersive Gamebooks (1) Lone Wolf (6) Mark Lain (4) Mark Smith (15) Martin Charbonneau (1) Martin Noutch (4) Michael J. Ward (5) Midnight Legion (1) mitológia (5) Oliver Johnson (7) paródia (5) Paul Gresty (2) Paul Vernon (1) Philip Parker (4) politikai (2) Portsrood Protectors (2) Real Life Gamebooks (1) Sagard the Barbarian (1) Sagas of the Demonspawn (1) Samuel Isaacson (7) sci-fi (26) Scott Haring (1) Shadow Thief (4) Simon Farrell (1) Simon Wiese (1) sorozat (28) steampunk (6) Steam Highwayman (4) Steve Jackson (1) Swen Harder (1) The Cluster of Echoes (5) The Entram Epic (4) The Legends of Skyfall (5) thriller (6) Tolkien Quest / Middle-Earth Quest (1) történelmi (1) Two-Fisted Fantasy (3) Victoria Hancox (5) Vincent Lazzari (1) Virtual Reality / Critical IF (5) VulcanVerse (1) W. G. Armintrout (1) Wayne F. Densley (1) Way of the Tiger (9) Woven Paths (2) Yve Newnham (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása