Játékkönyvek a nagyvilágból

Élet a Fighting Fantasyn túl

Can You Brexit?

szerző: Dave Morris és Jamie Thomson
eredeti megjelenés: 2018
terjedelem: 865 fejezetpont
műfaj: politikai / paródia

brexit.jpg

Fülszöveg

2017. március 29-én az Egyesült Királyság az 50. cikkely értelmében jelezte kilépési szándékát az Európai Unióból.

Most tegyük fel, hogy te vagy a brit miniszterelnök. Csupán két éved van rá, hogy letárgyald egy olyan szövetségi rendszer lebontását, amely négy évtizeden át épült ki. És nem ez az egyetlen aknamező, amelyen át kell kelned. Kormányod elégedetlen, pártodat a szétszakadás fenyegeti, az országban pedig keserű megosztottság uralkodik az egész ügy miatt.

Képes vagy a posztodon maradni, és biztonságos kikötőbe kormányozni az Egyesült Királyság hajóját a Brexit utáni időkben? Új kereskedelmi megállapodásokat kötni szerte a földkerekségen? Kiegyensúlyozni a hazai népszerűségedet és a korábbi EU-s szövetségeseid jóindulatát? Megakadályozni, hogy a gazdaság válságspirálba zuhanjon? És mindeközben rajta tartani a szemedet azokon a parlamenti kollégáidon, akik alig várják, hogy késüket a hátadba döfhessék?

Ez egy interaktív játékkönyv, ahol te mozgatod a szálakat. Ugyan mi baj történhet?


A könyvről

A veterán szerzőpáros műve (innen teljes egészében letölthető) roppant tiszteletreméltó vállalkozás: a jelenkori brit történelem legsúlyosabb problémáját próbálja játékos formában közel hozni az olvasóhoz. Teszi mindezt intelligens humorral és a különböző nézőpontok ütköztetésével. Olvastán az ember óhatatlanul azt kívánja, hogy bárcsak a magyar politikai gondolkodás is felnőne ehhez a szinthez...


Háttértörténet

Éjszakai rémálmainkból ébredve a Downing Street 10-ben konstatáljuk, hogy a valóság még szörnyűbb: tegnap tényleg benyújtottuk a kilépési nyilatkozatot az EU-nak. Két évünk van rá, hogy letárgyaljuk a kilépést és közben persze a hátunk mögé is kell tekintenünk, ahol párttársaink alig várják, hogy kést döfjenek a hátunkba.


Szabályrendszer

Meglepő, de van szabályrendszer. Az ún. Brexit Memo Pad-unkon négy főjellemző értékét kell számon tartanunk. Ezek a Tekintély (mennyire tartjuk kézben a Konzervatív Pártot), a Gazdaság (Nagy-Britannia pénzügyei), a Jóakarat (mennyire szimpatizálnak velünk az EU államai) és a Népszerűség (ezt gondolom nem kell magyarázni). Ezek 52%-ról indulnak, és különböző döntéseink befolyásolhatják őket. A végén ezektől is függ, mennyire végeztük jól a dolgunkat.

Ezen kívül kódszavakat is gyűjtünk.


Játékmenet

Egy ennyire bonyolult és szerteágazó kérdésről értelmes és élvezhető játékkönyvet írni csak akkor lehet, ha szigorú keretek közé zárjuk a szétfolyó történetet. A könyv fél éves szakaszokra bomlik. Minden fél évben eldönthetjük, hogy mely kérdésekkel akarunk személyesen foglalkozni. Miután meghallgattuk tanácsadóinkat, ill. egyéb személyek véleményét, sor kerül a tárgyalásokra, ahol különböző pozíciókat vehetünk fel, s ezeknek kihatása lesz a négy főjellemzőre. Azokban a témákban, amelyeket nem személyesen vezetünk, segédeink fogják tárgyalni, általában meglehetősen katasztrofális eredménnyel.

Összesen 10 kérdésben kell dűlőre jutnunk: EU-s és nemzetközi kereskedelmi egyezmények, kilépési díj, brit parlamenti választások, bevándorlás, tárgyalási stratégia, brit egészségügyi rendszer (NHS), EU-s polgárok letelepedési engedélye, egy második Brexit-népszavazás, biztonságpolitika. A tárgyalások végeztével általában belpolitikai ügyekkel kell foglalkoznunk, pl. Gibraltár vagy Észak-Írország kérdésével, a font mélyrepülésével vagy éppen a párton belüli királycsinálókkal.

A témák között szerepel a parlamenti választások megrendezése. Erre sort kell kerítenünk, hogy megőrizhessük parlamenti többségünket a végső brexit-változat elfogadásához. A választás végkimenetelét azonban a Népszerűségünkön és egyéb racionális tényezőkön kívül a véletlen is befolyásolja. Azaz lehet, hogy a lehető legjobban végeztük a dolgunkat, a választást mégiscsak elbukjuk, azaz kudarcot vallunk... Ez a radikális elem a politikai élet irracionalitását jelképezi.

Mint látható (és sejthető), a Can You Brexit? egyáltalán nem egyszerű és közérthető témával foglalkozik, hanem éppen olyannal, amely egyrészt az átlagember számára meglehetősen elvont, illetve rendkívül megosztó. A könyv rengeteg információt ad át, általában szarkasztikus brit humorral fűszerezve. Igyekszik bemutatni a különböző nézőpontokat, bár az írók azért érezhetően nem Brexit-pártiak. A különböző politikai szereplők, bár álnevet viselnek és karikírozzák őket, azért felismerhetőek a bunkóparaszt amerikai elnöktől kezdve a sima szavú EU-s főtárgyalón át a brit politikai élet különc figuráiig.

Játékkönyvek a nagyvilágból

Leírások főleg angol nyelven megjelenő játékkönyvekről, sorozatokról.

Címkék

1980-as (36) 1990-es (14) 2010-es (36) 2020-as (25) Aaron Emmel (1) ACE Gamebooks (7) Adam Carter (3) Andrew Chapman (1) A Ghostly Time Travelling Game Book (3) A Road Less Traveled (4) Ben Dever (1) Blood Sword (6) C. Aaron Kreader (1) Car Wars (1) Creede & Sharleen Lambard (1) Cretan Chronicles (4) D. L. Lewis (3) dark fantasy (9) Dave Morris (21) David Honigmann (4) David Konkol (1) David Lowrie (5) David Sharrock (2) David Tant (5) David Velasco (1) David Walters (3) Demons Bane (3) DestinyQuest (5) Destinys Role (4) Eternal Champions (3) Fabled Lands (8) Falcon (7) fantasy (79) Fatemaster (1) Flint Dille (1) Gary Gygax (1) Golden Dragon (1) Graham Plowman (1) Herman S. Skull (3) hétköznapi (1) horror (7) J. H. Brennan (1) James A. Hirons (1) Jamie Thomson (28) Jeffrey Dean (4) Joe Dever (5) Joe Ward (1) John Butterfield (4) Jonathan Green (7) Jon Sutherland (1) Joseph Daniels (4) K. J. Shadmand (1) Literally Immersive Gamebooks (1) Lone Wolf (6) Mark Lain (4) Mark Smith (15) Martin Charbonneau (1) Martin Noutch (4) Michael J. Ward (5) Midnight Legion (1) mitológia (5) Oliver Johnson (7) paródia (5) Paul Gresty (2) Paul Vernon (1) Philip Parker (4) politikai (2) Portsrood Protectors (2) Real Life Gamebooks (1) Sagard the Barbarian (1) Sagas of the Demonspawn (1) Samuel Isaacson (7) sci-fi (26) Scott Haring (1) Shadow Thief (4) Simon Farrell (1) Simon Wiese (1) sorozat (28) steampunk (6) Steam Highwayman (4) Steve Jackson (1) Swen Harder (1) The Cluster of Echoes (5) The Entram Epic (4) The Legends of Skyfall (5) thriller (6) Tolkien Quest / Middle-Earth Quest (1) történelmi (1) Two-Fisted Fantasy (3) Victoria Hancox (5) Vincent Lazzari (1) Virtual Reality / Critical IF (5) VulcanVerse (1) W. G. Armintrout (1) Wayne F. Densley (1) Way of the Tiger (9) Woven Paths (2) Yve Newnham (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása