Játékkönyvek a nagyvilágból

Élet a Fighting Fantasyn túl

A Ghostly, Time Travelling Game Book sorozat

Ez a hosszú nevű sorozat Joseph Daniels két könyvből álló sorozata. Amint a neve is mutatja, ezekben a könyvekben szellemek után fogunk nyomozni a múltban és a jelenben. Természetfeletti krimikről van tehát szó, ahol rengeteg információt kell megszereznünk és összeraknunk, hogy megoldjunk egy-egy rejtélyt.

Mindkét könyv igen kiváló olvasói értékeléseket kapott és hosszú időre izgalmas fejtörést kínál - ez különösen igaz a második könyvre a maga nem kevesebb, mint 1000 fejezetpontjával. A két könyv összefügg egymással, így érdemes az elsővel kezdenünk az olvasást.

 

Szabályrendszer

A könyvek - időutazós történethez képest - kevés és egyszerű szabályokkal dolgoznak, ráadásul olvasóbarát megoldásként nem egyszerre közlik ezeket, hanem fokozatosan, ahogyan a történetben szükségünk lesz rájuk.

Főjellemzőink nincsenek, ehelyett az egyik legfontosabb jellemzőnk az Időutazó Pontjaink száma (Time Travel Points, TTP). Ez kezdetben 10, s ennek segítségével visszaugorhatunk az időben. Minden fejezetpont alatt zárójelben szerepel azon pontok száma, ahonnan elérkezhetünk arra a pontra, így visszafelé is tudjuk követni az utunkat. Egy fejezetpontnyi visszaugrás 2 TTP-be kerül, de vannak olyan pontok, ahol ennek többszörösét is el kell költenünk (ha több idő telt el a két fejezetpont között). Időutazó Pontjainkat bizonyos tárgyakkal tölthetjük fel, de mivel kevés van belőlük, jól kell gazdálkodnunk velük.

TTP-inket az idő lelassítására is felhasználhatjuk. Ilyenkor ha olyan helyzetben vagyunk, ahol gyorsan kell cselekednünk, +2 bónuszt kapunk a dobásunkra.

Időutazásaink során bepillantást nyerhetünk a jövőbe is, azaz Jövőbeli Tudásra (Future Knowledge) teszünk szert. Ez egy betű + szám kombinációból áll. A betűre a szöveg hivatkozhat, a számot pedig hozzá kell adnunk az aktuális fejezetszámunkhoz. Pl. ha a szöveg azt írja, hogy FK: A+23, az azt jelenti, hogy ha rendelkezünk az A jelű jövőbeli tudással, 23-ad adjunk a fejezetszámhoz és lapozzunk oda. Vannak olyan tudások, amelyek több részből állnak, ilyenkor a megfelelő számot csak akkor ismerhetjük meg, ha az adott FK összes darabját megszereztük.

Kalandunk során nagyobb időugrásokat is tehetünk a múltba. Ehhez nem kell TTP-t költenünk, viszont pontos dátummal kell rendelkeznünk. Emellett megfelelő ruházatot is kell vennünk az antik áruk boltjában. A múltból több alkalommal is visszatérhetünk a jelenbe, viszont minden dátumra csak egyszer utazhatunk vissza, tehát bölcsen kell döntenünk, hogy mikor térünk vissza.

A harc szabályai meglehetősen sajátosak. Először is készítenünk kell egy táblázatot, amely hat oszlopból és a könyv által megadott számú sorból áll. Minden rubrika egy harci körnek felel meg. Egy körben dobunk két kockával magunknak és az ellenfélnek is, és akié a magasabb, az nyeri a kört. Ha mi nyerünk, X-et teszünk a rubrikába, ha az ellenfél, akkor O-t. Ha betelt egy sor, akkor a következő sor dobásainál +1-et kap az a résztvevő, aki több találatot ért el (ez a bónusz nem halmozódik).

Időutazási képességeinket harcban is alkalmazhatjuk. 2 TTP-ért +2 bónuszt kaphatunk, vagy pedig újradobhatjuk a kör mindkét dobását. 5 TTP-ért egy egész sort újradobhatunk, míg 8 TTP-ért az egész csatát elölről kezdhetjük.

Végül pedig időkövek révén speciális képességekre is szert tehetünk.


Könyvek:

  1. The Ghosts of Craven Manor
  2. The Legacy of Craven Manor

 

ghostly.jpg

Játékkönyvek a nagyvilágból

Leírások főleg angol nyelven megjelenő játékkönyvekről, sorozatokról.

Címkék

1980-as (36) 1990-es (14) 2010-es (36) 2020-as (25) Aaron Emmel (1) ACE Gamebooks (7) Adam Carter (3) Andrew Chapman (1) A Ghostly Time Travelling Game Book (3) A Road Less Traveled (4) Ben Dever (1) Blood Sword (6) C. Aaron Kreader (1) Car Wars (1) Creede & Sharleen Lambard (1) Cretan Chronicles (4) D. L. Lewis (3) dark fantasy (9) Dave Morris (21) David Honigmann (4) David Konkol (1) David Lowrie (5) David Sharrock (2) David Tant (5) David Velasco (1) David Walters (3) Demons Bane (3) DestinyQuest (5) Destinys Role (4) Eternal Champions (3) Fabled Lands (8) Falcon (7) fantasy (79) Fatemaster (1) Flint Dille (1) Gary Gygax (1) Golden Dragon (1) Graham Plowman (1) Herman S. Skull (3) hétköznapi (1) horror (7) J. H. Brennan (1) James A. Hirons (1) Jamie Thomson (28) Jeffrey Dean (4) Joe Dever (5) Joe Ward (1) John Butterfield (4) Jonathan Green (7) Jon Sutherland (1) Joseph Daniels (4) K. J. Shadmand (1) Literally Immersive Gamebooks (1) Lone Wolf (6) Mark Lain (4) Mark Smith (15) Martin Charbonneau (1) Martin Noutch (4) Michael J. Ward (5) Midnight Legion (1) mitológia (5) Oliver Johnson (7) paródia (5) Paul Gresty (2) Paul Vernon (1) Philip Parker (4) politikai (2) Portsrood Protectors (2) Real Life Gamebooks (1) Sagard the Barbarian (1) Sagas of the Demonspawn (1) Samuel Isaacson (7) sci-fi (26) Scott Haring (1) Shadow Thief (4) Simon Farrell (1) Simon Wiese (1) sorozat (28) steampunk (6) Steam Highwayman (4) Steve Jackson (1) Swen Harder (1) The Cluster of Echoes (5) The Entram Epic (4) The Legends of Skyfall (5) thriller (6) Tolkien Quest / Middle-Earth Quest (1) történelmi (1) Two-Fisted Fantasy (3) Victoria Hancox (5) Vincent Lazzari (1) Virtual Reality / Critical IF (5) VulcanVerse (1) W. G. Armintrout (1) Wayne F. Densley (1) Way of the Tiger (9) Woven Paths (2) Yve Newnham (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása