Játékkönyvek a nagyvilágból

Élet a Fighting Fantasyn túl

Falcon sorozat

Ez a klasszikus, '80-as évekbeli sci-fi sorozat (teljes egészében letölthető innen) a rendkívül termékeny Mark Smith - Jamie Thomson írópáros alkotása. (Egyszer össze kellene számolnom, hogy 1985 után évente hány könyvet írtak... ráadásul az ő esetükben nem csak a mennyiség, hanem a minőség is bámulatos!)

Egy Sólyom nevű idő-ügynököt alakítunk a sorozatban, aki a távoli jövőben, 3033-ban igyekszik megóvni a világegyetem ismert történelmét az illetéktelen beavatkozásoktól. A 3033-as év világa természetesen igencsak futurisztikus. A Föld nagy részét hatalmas városok borítják, az emberek 250 évig élnek és nagy részüknek nem kell dolgoznia, hála a robotoknak. Az egységes világkormány négy minisztériumra oszlik, amelyek az élelmiszer-ellátásért, az egészségért, a szórakozásért és a rendfenntartásért felelősek. Illetve újonnan alakult egy ötödik minisztérium, a TIME, amely az időlyukakért felel. Az időutazás ugyanis a 4. dimenzióban ("nulla-tér") történik, amely összeköti az időt és a teret. Az idővonalakon azonban bizonyos helyeken rések nyílnak, amelyeken keresztül vissza lehet térni régebbi időpontokba. A TIME feladata, hogy érvényre juttassa az Időutazás Első Törvényét, azaz megakadályozza a történelem menetének megváltoztatását.

Az időügynökség egyik legjobb alkalmazottjaként számos high-tech eszközt kapunk, ezeket a könyv részletes illusztrációkon be is mutatja. Legfontosabb persze maga az időgépünk, a Sólyomszárny, amely fel van szerelve egy mindentudó számítógéppel (CAIN), valamint egy molekuláris konverterrel, amellyel bármilyen tárgyat elő tudunk állítani - ez fogja legyártani a régi korokban viselt ruháinkat. A Sólyomszárny egy Variac-meghajtóval van felszerelve, amely a nulla-térbe viszi át a hajónkat. A rejtőzködést szolgálja egy hologram-generátor (ezzel pl. dombnak álcázhatjuk a hajót), ennek felismerésére pedig egy holo-detektor szolgál. Rövid távú gyors közlekedésünket szolgálja a hajóba épített, ionmeghajtóval felszerelt kis repülőgép. Egy, a pszichikus képességeinket felerősítő sisak, egy teljes testet fedő védőruházat, valamint egy sugárpisztoly egészíti ki a kelléktárunkat.

A sorozat kötetei helyenként kissé lineáris, ám rendkívül szórakoztató sci-fi kalandok. Azon túl, hogy sok történelmi helyszínt meglátogathatunk (nyilván itt azért érződik a nyugati szemléletmód), a szerzők számtalan izgalmas csillagközi fajt és helyszínt találtak ki, érdekes karakterekkel.


Szabályrendszer

Tulajdonságaink gyakorlatilag nincsenek, csak módosítóink. Amennyiben harcra kerül a sor, két kockával dobunk, hozzáadjuk a Támadás Módosítónkat, és az eredménynek megfelelő fejezetre lapozunk - a csaták tehát általában egyetlen kockadobással eldőlnek. Ugyanilyen módon dobhatunk Kitérésre, valamint pszichikus képességeink használatára. Ez utóbbiak az Elmecsapás és az Akarat uralása. Összesen tehát négy módosítónk van, ezek kezdetben 0 értékűek.

20 pontnyi Kitartással rendelkezünk, ezt sérülés esetén az időgépünkben lévő automatizált doktorral növelhetjük. Van még egy Pszichikus Tudat képességünk, ez mindig aktív, és a szöveg közli, ha valamire felfigyelünk általa.

Érdekes megoldás, hogy bizonyos fejezetpontoknál egy betűt kapunk jutalmul, ez jelképezi a pontszámunkat. Kalandunk során le kell írnunk, milyen betűket kaptunk. A betűket aztán mindig a következő könyvben megadott átszámítás alapján válthatjuk pontokra. (Bár a szöveg ezt azzal magyarázza, hogy ha az adott könyvben lenne az átszámítás, akkor idő előtt megtudnánk, mely cselekedeteink adnak sok pontot, azért eléggé kilóg a lóláb, hogy ez csupán egy ügyes marketingfogás.)


Könyvek

  1. The Renegade Lord
  2. Mechanon
  3. The Rack of Baal
  4. Lost in Time
  5. The Dying Sun
  6. At the End of Time

 

falcon-series.jpg

falcon-series2.jpg

 

Játékkönyvek a nagyvilágból

Leírások főleg angol nyelven megjelenő játékkönyvekről, sorozatokról.

Címkék

1980-as (36) 1990-es (14) 2010-es (36) 2020-as (25) Aaron Emmel (1) ACE Gamebooks (7) Adam Carter (3) Andrew Chapman (1) A Ghostly Time Travelling Game Book (3) A Road Less Traveled (4) Ben Dever (1) Blood Sword (6) C. Aaron Kreader (1) Car Wars (1) Creede & Sharleen Lambard (1) Cretan Chronicles (4) D. L. Lewis (3) dark fantasy (9) Dave Morris (21) David Honigmann (4) David Konkol (1) David Lowrie (5) David Sharrock (2) David Tant (5) David Velasco (1) David Walters (3) Demons Bane (3) DestinyQuest (5) Destinys Role (4) Eternal Champions (3) Fabled Lands (8) Falcon (7) fantasy (79) Fatemaster (1) Flint Dille (1) Gary Gygax (1) Golden Dragon (1) Graham Plowman (1) Herman S. Skull (3) hétköznapi (1) horror (7) J. H. Brennan (1) James A. Hirons (1) Jamie Thomson (28) Jeffrey Dean (4) Joe Dever (5) Joe Ward (1) John Butterfield (4) Jonathan Green (7) Jon Sutherland (1) Joseph Daniels (4) K. J. Shadmand (1) Literally Immersive Gamebooks (1) Lone Wolf (6) Mark Lain (4) Mark Smith (15) Martin Charbonneau (1) Martin Noutch (4) Michael J. Ward (5) Midnight Legion (1) mitológia (5) Oliver Johnson (7) paródia (5) Paul Gresty (2) Paul Vernon (1) Philip Parker (4) politikai (2) Portsrood Protectors (2) Real Life Gamebooks (1) Sagard the Barbarian (1) Sagas of the Demonspawn (1) Samuel Isaacson (7) sci-fi (26) Scott Haring (1) Shadow Thief (4) Simon Farrell (1) Simon Wiese (1) sorozat (28) steampunk (6) Steam Highwayman (4) Steve Jackson (1) Swen Harder (1) The Cluster of Echoes (5) The Entram Epic (4) The Legends of Skyfall (5) thriller (6) Tolkien Quest / Middle-Earth Quest (1) történelmi (1) Two-Fisted Fantasy (3) Victoria Hancox (5) Vincent Lazzari (1) Virtual Reality / Critical IF (5) VulcanVerse (1) W. G. Armintrout (1) Wayne F. Densley (1) Way of the Tiger (9) Woven Paths (2) Yve Newnham (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása